Persbericht

Ministers Kitir en Wilmès maken plaats voor jongere generatie vrouwen

Margaux en Louise voeren actie voor meisjesrechten op Wereldmeisjesdag

Brussel, 11 oktober – Naar aanleiding van de 10de Wereldmeisjesdag, stonden Margaux (24) en Louise (20) een dag lang in de schoenen van Ministers Wilmès en Kitir. Met deze Girls’ Takeover vraagt kinder- en meisjesrechtenorganisatie Plan International België aandacht voor meisjesrechten wereldwijd. De keuze voor twee vrouwelijke ministers is niet toevallig: de organisatie wil aantonen dat meisjes kunnen dromen van topfuncties waarin ze de wereld veranderen. “Jammer genoeg is het nog steeds zo dat meisjes minder kans hebben op werk of onderwijs”, zegt Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir. “Het is dus goed dat we hier samen met Plan International België extra aandacht aan geven!” (Afbeelding: © Joaquin Guzmán Shultz)

Who run the world? Girls!

Wat zou jij doen als je een dag lang Minister was? Die vraag mochten Margaux en Louise beantwoorden toen ze het roer overnamen van Ministers Kitir en Wilmès. Beiden zijn jonge activisten van Plan International België en hoefden niet lang na te denken over dit aanbod.

“Meisjesrechten moeten een prioriteit zijn op de internationale agenda”, zegt Margaux. “We hebben allemaal hetzelfde potentieel, maar niet altijd dezelfde kansen. Dat moet anders.” Margaux verving Minister Kitir, terwijl Louise de plaats innam van Minister Wilmès. Als Minister van Ontwikkelingssamenwerking zat Margaux samen met Kitirs medewerkers en opende ze een internationale conferentie over de toegang tot onderwijs. Op het einde van de dag wisselden ze kort de rollen om: Minister Kitir ging als medestudent mee naar de proclamatie van Margaux.

Ook Louise had als Minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke dag voor de boeg. Zij lichtte op de Ministerraad toe waarom ze Wilmès verving en opende op haar beurt een internationale conferentie over de toekomst van Europa. Met haar tussenkomst was Louise ook de eerste jongere die de Ministerraad mocht betreden.

Zowel Minister Kitir als Wilmès blikken tevreden terug op het werk van hun tijdelijke invallers. “Ik vond het een heel fijne ervaring om een dag met Margaux door te brengen”, zegt Minister Kitir. “Ook voor mij voelde het wat als een Take Over: ik kon even in haar schoenen staan. Dat vind ik enorm belangrijk. Gesprekken met straffe jongedames zoals Margaux motiveren me én geven richting aan ons beleid.”

Klimaat of corona, meisjes zijn als eerste de dupe

“Hoewel de aandacht voor meisjesrechten de afgelopen jaren toenam, staan ze vandaag in toenemende mate onder druk”, zegt Jorn Vennekens, woordvoerder bij Plan International België. “Klimaatverandering is daar een tekenend voorbeeld van.” Meisjes lopen door hun geslacht en leeftijd een groter risico om met de gevolgen geconfronteerd te worden. Nu al blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties dat 80% van de mensen die ontheemd raken door klimaatverandering, vrouwen zijn.

Plan International België ziet ook in haar partnerlanden dat de strijd nog lang niet gestreden is. Jaarlijks worden zo’n 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt voor hun achttiende verjaardag en lopen 3 miljoen meisjes het risico op genitale verminking. Ongeveer 12 miljoen meisjes tussen 15 en 19 jaar bevallen jaarlijks na een tienerzwangerschap – meteen ook de voornaamste doodsoorzaak bij meisjes in die leeftijdscategorie. Door wereldwijd projecten met lokale partners op te zetten, werkt Plan International aan oplossingen voor deze problemen waar meisjes mee te maken krijgen.

Ook het coronavirus gooit roet in het eten. Vorig jaar nog kaartte Plan International de impact op meisjesonderwijs aan: door de verplichte schoolsluiting konden veel meisjes niet naar school en naar schatting zou 20 miljoen van hen nooit meer terugkeren. Zij begonnen ondertussen met werken of dreigen nooit meer hun opleiding af te maken door andere problemen. Kort gezegd: het ontbrak Margaux en Louise dus niet aan gespreksstof tijdens hun dag als minister.

Jongeren aan het woord

Niet alleen meisjes, maar alle jongeren willen gehoord worden door de ministers. Uit eerder onderzoek van Plan International België en Enabel, blijkt dat geëngageerde jongeren zich willen inzetten voor internationale solidariteit.

Ze geven aan dat internationale uitdagingen ook met hun input aangepakt moeten worden, maar hebben het gevoel dat politici onvoldoende met hen rekening houden. Zo’n 170 scholen schaarden zich daarom eerder deze maand al achter de oproep van Plan International om jongeren op een betekenisvolle manier te betrekken.

Uit de Girls’ Takeover bleek alvast het engagement van Ministers Kitir en Wilmès om jongeren, en meisjes in het bijzonder, te betrekken in hun beleid.