Persbericht

Minister Meryame Kitir brengt bezoek aan het Panzi-ziekenhuis in Bukavu

“Het raakt me wat al deze meisjes en vrouwen hebben moeten doorstaan en hoe jong de slachtoffers vaak zijn. Ik heb veel respect voor de wilskracht en de moed van deze vrouwen om vooruit te gaan.” - Minister Meryame Kitir.

Op 12 juni ging minister Kitir, samen met het Koningspaar en staatssecretaris Dermine, langs bij het Panzi-ziekenhuis en de Panzi-Foundation. Minister Kitir bezocht het ziekenhuis al in november 2021 en had opnieuw tal van ontmoetingen met vrouwen. “Het raakt me wat al deze meisjes en vrouwen hebben moeten doorstaan en hoe jong de slachtoffers vaak zijn. Ik heb veel respect voor de wilskracht en de moed van deze vrouwen om vooruit te gaan.”

Het Panzi-ziekenhuis, dat onder leiding staat van Nobelprijswinnaar Dr. Mukwege, zet zich in voor slachtoffers van seksueel geweld. Het ziekenhuis is gerenommeerd om zijn expertise in de behandeling van gynaecologische aandoeningen, in het bijzonder reproductieve gezondheid en verwondingen als gevolg van seksueel geweld. Sinds haar oprichting in 1999 hebben er al meer dan 70 000 slachtoffers van seksueel geweld professionele hulp gekregen. Minister Kitir: “Ziekenhuizen zoals Panzi spelen een belangrijke rol: ze doen bij die meisjes en vrouwen niet alleen levensnoodzakelijke operaties, ze zorgen ook voor mentale, juridische en socio-economische bijstand.”

België is al jarenlang een partner in de strijd tegen elke vorm van seksueel geweld en steunt het Panzi-ziekenhuis in haar activiteiten.