Persbericht

Minister Kitir lanceert samenwerkingsprogramma in Congo om de sociale bescherming te versterken

“In Congo is er extreme armoede. Een job is de beste kans op een betere toekomst. We versterken de jongeren door werk te maken van 12.000 nieuwe jobs en het sociaal overleg te uit te bouwen.”

Tijdens het Koninklijke Bezoek ondertekende minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die in het teken staat van sociale bescherming en waardig werk. Met de nieuwe thematische samenwerking tussen België en de Democratische Republiek Congo wil minister Kitir Congolese jongeren en vrouwen de kans bieden op een waardige job en de sociale bescherming op de arbeidsmarkt ondersteunen via de versterking van het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers. De samenwerking past in een breder programma rond sociale bescherming in de Grote Meren, met ook Oeganda en Rwanda. Minister Kitir: “In Congo is er extreme armoede. Een job is de beste kans op een betere toekomst. Met deze samenwerking versterken we de toekomstperspectieven van jongeren door werk te maken van 12.000 nieuwe jobs en informele werkplaatsen om te vormen tot kwalitatieve jobs.”

De overeenkomst werd tijdens het Koninklijke Bezoek ondertekend door minister Kitir en Congolees vice-premier Lutundula. De samenwerking moet voornamelijk werknemers uit de informele Congolese economie ten goede komen, zoals in de dienstensectoren en de landbouw, waar vaak veel vrouwen en jongeren aan slechte arbeidsvoorwaarden worden tewerkgesteld. “Zonder goede arbeidsvoorwaarden is er geen vooruitgang mogelijk. Daarom versterken we in Congo het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers, zodat iedereen meer zekerheid heeft en samen vooruit kan gaan.”

Voor het eerst werkt de Belgische ontwikkelingssamenwerking binnen een regionaal kader rond sociale bescherming in de regio van de Grote Meren. “Uit mijn eigen ervaring in de Ford fabriek en bij de vakbond weet ik hoe belangrijk echte sociale bescherming is. De komende 5 jaar zullen we de sociale bescherming in Congo, Rwanda en Oeganda uitbouwen,” aldus Kitir. Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel krijgt de verantwoordelijkheid over de lokale uitvoering van het samenwerkingsprogramma. De overeenkomst zal lopen van 2022 tot 2026.