Persbericht

Minister Kitir haar aanwezigheid in New York stond in het teken van sociale bescherming.

Vandaag sluit Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid haar deelname af aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties In New York. Haar aanwezigheid in New York stond in het teken van sociale bescherming. Zo zette ze haar schouders onder de Global Accelerator van de VN. Met dit initiatief wil de VN 400 miljoen jobs creëren en sociale bescherming uitbreiden naar de 4 miljard mensen die er nog geen hebben.

Deze week zat ze ook samen met werknemers van Amazon en Starbucks. Ze hoorde er steeds dezelfde verhalen: slechte arbeidsomstandigheden, onzekere uren, slecht loon, geen respect. Maar ze zag ook veerkracht bij de werknemers die in deze grote bedrijven trachten een vakbond uit te bouwen. Zij geloven erin dat ze samen vooruit kunnen, zullen komen. Voor een eerlijk loon, voor meer sociale bescherming. Deze boodschap van de onderbuik van de samenleving bracht ze naar de vergaderzalen en conferentieruimtes van de Verenigde Naties.

Zo besprak ze met VN secretaris-generaal, Antonio Guterres, en VN onder-secretaris-generaal, Amina Mohammed, hoe internationale solidariteit de enige oplossing is voor de meerdere crisissen die de wereldbevolking treffen (COVID, klimaat, voedsel, energie). Alle landen worden erdoor getroffen. Enkel samenwerken kan oplossingen bieden. De rol van de Internationale Arbeidsorganisatie hierin is cruciaal. Zij zijn het die internationale standaarden ontwikkelen voor waardig werk en sociale bescherming. Minister Kitir bracht dan ook hulde aan hun leiderschap, o.a. als host van een afscheidsreceptie voor ILO Directeur-Generaal en mede-vakbondsleider Guy Ryder.

Vaak is internationale solidariteit een verhaal van menselijkheid. Zo feliciteerde ze actrice/activiste Robin Wright met haar Pour Les Femmes Foundation. Deze organisatie biedt vrouwen in conflictgebieden een opleiding en een eerlijk loon in de textielsector. Ze zijn oa actief in Kivu (DRC).

Het is vanuit dezelfde oproep voor menselijkheid dat Minister Kitir als sluitstuk op het podium zal staan van het Global Citizen Festival in Central Park. Daar zal ze (deze namiddag omstreeks 17u45 plaatselijke tijd) 60.000 aanwezigen overtuigen van het belang van sociale bescherming. Vandaag geniet immers 50% van de wereldbevolking geen sociale bescherming (geen verzekering tegen ziekte of werkloosheid, geen pensioen,...)

Haar boodschap is duidelijk: “Ik vind het niet normaal dat meisjes op 14 jaar uitgehuwelijkt en moeder worden. Een kind krijgen terwijl jezelf nog kind bent heeft een negatieve impact op de rest van je leven. Door geldgebrek mogen ouders niet voor de keuze staan of ze hun dochter naar school sturen of uithuwelijken. Meisjes horen op school en moeten zelf keuzes kunnen maken.”

Om meisjes hun eigen toekomst te laten uitbouwen zegt Minister Kitir daarom EUR 2,6 miljoen toe aan een programma van ILO om mutualiteiten uit te bouwen die gezondheidszorg toegankelijker moet maken in Senegal en Burkina Faso.