Persbericht

België beantwoordt nieuwe oproep tot noodhulp voor Libanese bevolking

België beantwoordt nieuwe oproep tot noodhulp voor Libanese bevolking

Op 4 augustus organiseren de Franse president Macron en de Verenigde Naties een derde internationale donorconferentie die fondsen voor noodhulp wil inzamelen voor de Libanese bevolking. De video-conferentie vindt plaats exact één jaar na de tragische ontploffing in de haven van Beiroet. Die richtte een enorme ravage aan maakte en een groot aantal slachtoffers. De explosie kwam bovenop institutionele en sociaal-economische crisissen in Libanon die sindsdien alleen zijn verergerd.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, Meryame Kitir, zal België vertegenwoordigen op de video-conferentie die vooral zal inzetten op noodhulp voor de bevolking. Structurele hervormingen en een herstelbeleid worden gehinderd door de voortdurende politieke impasse. Vooreerst wil de Minister de slachtoffers van de ramp herdenken, zij verdienen gerechtigheid. Tegelijk blijven aanhoudende crisissen in het land een negatieve impact hebben op de leefomstandigheden van zowel de Libanese bevolking als vluchtelingen uit buurlanden die er worden opgevangen. Volgens de VN kunnen 1,5 miljoen inwoners in Libanon niet voldoen aan hun basisbehoeften en leeft de helft van de bevolking in armoede. Het Wereldvoedselprogramma meldt dat 49% van de Libanese bevolking zich zorgen maakt over de voedselzekerheid.

België roept op tot de spoedige vorming van een regering in staat om de sociale, economische, monetaire en fiscale stabiliteit in Libanon te herstellen.

België heeft zich steeds ingezet om de humanitaire uitdagingen en inspanningen in Libanon te ondersteunen, in het bijzonder voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in het land (10 miljoen euro vorig jaar). Ook in 2021 zal ons land dit engagement voor de Libanese bevolking verderzetten, zo werd reeds 4 miljoen euro toegezegd aan een gezamenlijk fonds dat door OCHA wordt beheerd.